CIP - Каталогизација у публикацији Народна библиотека Србије, Београд,  778:004 004.932,  КОСАНОВИЋ, Милан, 1956- Primena softvera Deep Dream Generator i Dreamscope u piktorijalnoj mikro/makrofotografiji: Techno Art Deco Photography / Milan Kosanović. - 1. izd. - Beograd : M. Kosanović, 2021 (Beograd Žarkovo: Printlab). - 257 str., 25 cm + 1 elektronski optički disk (DVD) ; 12 cm, Tiraž 30. - Str. 7: Sagledavanje sna kao posledica saradnje čoveka i veštačke inteligencije / Milan Živković. - Lokacije: str. 247-257. ISBN 978-86-902958-0-7 а) Дигитална фотографија COBISS.SR-ID 32509961, (ID) 902958.

 

Primena softvera Deep Dream Generator i Dreamscope
u piktorijalnoj mikro / makrofotografiji
Techno Art Deco Photography


Autor: Milan Kosanović

 

 


Zamolio bih posetioce ovoga sajta da fotografije na ekranu posmatraju u zamračenoj sobi jer su boje tada daleko izraženije nego u slučaju kada je u njoj svetlo.
Na samom početku teksta bih vas odveo do nestvarnih snova AI koji su nepoznati vašem iskustvenom, pa otkucajte:
new deep dream generator i nakon toga kliknite na opciju Slike kao biste ušli u te prelepe snohvatice veličanstvenih radova koji se radikalno razlikuju od svega do sada što ste videli.

Posetite ovu nestvarnu lokaciju na:https://deepd...dcdbbf2.

Dakle, moja knjiga je pisana na 250 gusto kucanih stranica formata A4 u kojoj se nalazi skoro 4500 fotografija smeštenih na DVD. U knjizi je takav vizuelni materijal koji je gotovo nepoznat našim fotografskim i likovnim entuzijastima jer se veliki procenat njih bavi s lajf fotografijom. Vi ćete tekst čitati iz knjige dok ćete fotografije posmatrati na monitoru jer je to bio i jedini način da se predstavi toliki broj fotografija. Vizuelni sadržaj knjige, koji u biti pripada poetskom nadrealizmu tipa živopisnih snova, se radikalno razlikuje od svega do sada što ste videli a pogotovo od sumornog verizma lajf fotografije.
Knjiga, s takvim novim i retkim know-how se, na Zapadu, prodaje i za 1000$ po primerku jer vam je u knjizi pokazan put do profita pa što bi neko prodavao delikatne poslovne informacije za lepe plave španske oči, boje neba iznad Toleda, kada je može prodati za gornju svotu. Cena ove knjige je 3500 din. + poštarina što je svota s kojom pokrivate četiri solidna hamburgera. Vi sa ovom cenom samo fizički pokrivate grafičku obradu i štampanje knjige dok sam ja potrošio hiljade evra dok sam je umio, napravio scene i sve to obradio. Dva sata predavanja na fakultetu, američki predsednici naplaćuju 50.000$. Kao što vidite, ja sam joj stavio cenu za četiri pošteno napunjena hamburgera. U koliko je želite, kontaktirajte me preko imejla.
Art Deco je moćan i žilav umetnički pokret koji je opstao više od sto godina jer to i nije ništa drugo do pokret ulepšavanja prostora s lepim umetničkim radovima. Art Deco je našao sebe čak i u dizajnu onih čuvenih američkih transatlantskih lokomotiva koje izgledaju prelepo, silovito i moćno. Koliko je to bio raskošan pokret, koji se uvukao u svaku poru društvenog života, neka vam pokaže fotografija Ponoćnog Duha, te nestvarne limuzine iz 1939. tipa Duesenburg Coupe Simone Midnight Ghost, slika 52.
Ja se bavim s dekorativnom, Techno Art Deco, mikro/makrofotografijom koja, kako-tako, nalazi puteve do kupaca. U priloženoj Galeriji ništa nije rađeno s fotošopom već sam koristio alatke iz prastarog programa ACDSee 3 Pro čije 52 alatke daju nekoliko triliona kombinacija. Prošle su nedelje teškog rada dok nisam pronašao onu kombinaciju čiji redosled alatki daje najbolje promene izvornog lika. Preporučio bih vam da krenete u pravljenje realnih fizičkih modela od raznog bio-tehno-medicinskog materijala čije ćete likove prvo obraditi sa alatkama koje se nalaze u ACDSee a onda, tako obrađeni lik, poslati do DDGea i Dreamscopa. Povratni rezultati su fe-no-me-na-lni! Izbegavajte obradu likova velikih objekata iz spoljne sredine jer su im finalni likovi ružni. U koliko nemate kupce vaših fotografija onda sve ovo postaje besmisleno.
Da biste se bavili s kreativnom polarizacionom mikro/makrofotografijom, kao i sa ovim neobično moćnim softverima tipa Deep Dream Generatora i Dreamscopa, potrebno je da imate veliko slobodno vreme, talenat, novac, rad asocijativnih centara, lucidnih snova i nesvesnog a iznad svega su vam potrebni mašta, volja i istrajnost.

U koliko ste u deficitu sa samo jednom potrebom, savetovao bih vam da sebe pronađete u nekim drugim žanrovima fotografije i umetnosti. Ovo su zahtevne i delikatne umetnosti koje nisu za igranje, foliranje i dokolicu jer im je finansijska osnova prilično razočaravajuća dok se prodaja fotografija odvija kako-tako. Ciljana grupa prodaje su vam produhovljeni intelektualci koji na ove kadrove reaguju vrlo emotivno. Autoru ove knjige su te tri umetnosti radikalno izmenile život nabolje. Prikazane fotografije su prepune boja optimizma i mistike pa se plavi i ljubičasti koloriti najviše prodaju. Dostavio bih vam moj imejl i broj mobilnog telefona pa me pitajte sve što želite u vezi priloženog vizuelnog materijala: email:
milan
.kosanovic.bg@gmail.com     066/5057200.


Piktorijalna polarizaciona fotografija je poznata već više od 100 godina na Zapadu i ne verujem da ćete ikoga tamo impresionirati s vašim radovima što ne znači da ih neće otkupiti neka fotografska agencija koja se bavi s prodajom takvog sadržaja. Na Zapadu se ovaj žanr veoma eksploatiše i tamo je to relativno isplativa umetnost. Vi ćete prodavati samo velike formate pa pogledajte sliku 50. na kojoj je čuveni naučni fotograf, prof. Spajk M. I: Walker, koji stoji ispred nagrađene fotografije parazitske osice koja je ovde uveličana do fotografije od skoro deset metara, uz očuvanje frapantne rezolucije što se može videti po oštrim belim dlačicama! To ja zaprepašćujuće ako se zna da je osica dugačka svega 5 mm a pogledajte je ovde, na tom kolosu od fotografije.
Materijalnu, fizičku, osnovu polarizacione mikro/makrofotografije čine kristalogene hemijske supstance, slike 26., 39., 40., 41. i 42., koje su, same po sebi, otrovne i iritantne te sam upravo zato i dostavio broj telefona pa me pitajte sve u vezi toga kako ne biste ugrozili zdravlje. To ne kažem zato što, nesvesno, izigravam genija iz sveta hemije pred kojim je Putin zadrhtao, doznavši da sam otkrio čudotvornu hemikaliju, već vam to kažem onako komšijski, zbog vas samih. Rad u polarizacionoj mikro/makroskopiji je delikatan jer su pâre isparenih kristalogenih rastvora otrovne, zagušljive, iritantne i smrdljive. Vi ste fizičko lice pa tu zaista ne znam ko bi vam prodao hemikalije kada je prodaja neovlašćenim licima zakonom striktno zabranjena.
Kao savestan čovek ne mogu da vam kažem tek tako:
„Hej, ljudi, bavite se s polarizacionom mikro/makroskopijom jer to opija od lepote a i donosi debelu „lovu”, kada je to delikatno polje aktivnosti koje traži profesionalne postupke zaštite i koji koštaju da koštaju.
I pored toga, isto tako moram da vam kažem... zaista su realne mogućnosti da napravite sjajan profit prodajući velikoformatne fotografije raskošnih kristala mestima iz sfere turizma što će zavisti od vaših poslovnih sposobnosti. Pa to je da ti pamet stane od lepote velikih formata! To razara, to „ubija”, to rastura od lepote! Ovde, na ekranu, ti kristali izgledaju tako kako izgledaju ali kada se od toga napravi veliki format, slika 26., to je da klijenti zaneme pred nečim tako raskošnim, divnim, veličanstvenim. Za te svrhe će vam obavezno biti potreban softver Zerene Stacker kao i neki od panoramskih.
Kada unosimo lik realnog predmeta na obradu u DDG onda se on stručno naziva source image ili izvorni lik. Kad nam se taj lik „vrati” sa obrade onda se on naziva distant image ili finalni lik. Ta AI je čudo: neki put unesete vrlo kompleksan izvorni lik, koga čine brojni elementi kompozicije, pa dobijete finalni lik koji je ružan, dok drugi put unesete nešto krajnje jednostavno pa dobijete finalni lik izuzetne lepote. Ovde nemate nikakvog pravila. Skoro 90% DDG fotografa snima objekte iz spoljne sredine koje unosi u DDG i posle dobijaju ružne finalne likove, slika 4., umesto da zatvore oči pa da urone u svoje duboke mentalne sfere nesvesnog odakle mogu da crpe vrlo originalne ideje, slika 23.
Dole su data kratka objašnjenja kako su prikazane fotografije rađene i na tom mestu se ne mogu upuštati u velike priče jer se obimni tekstovi o svemu tome nalaze u predstavljenoj knjizi.

Da vidimo šta je šta na ovim fotografijama:

1. Klasična fotografija. Kada to kažem mislim na scenu koja nije obrađena u DDGeu ili u Dreamscopu već je takva kakva je, posve prirodna. Na slici je obični beli papir postavljen na crnu fasciklu s teksturom. Figura može imati krive linije koje se isecaju sa skalpelom. Možete koristiti raznobojne papire koji su glatki ili su s grubom teksturom na površini.
1.a., 1.b., 1.c. i 1.cc. su metamorfoze, derivati ili finalni likovi realnih objekta koji nisu ništa drugo do u krivo isečena parčad belog papira koje se ovde pretvorilo u pravo remek-delo.

2. Crtež Olovkom je urađen putem Farme alatki iz softvera ACDSee,

3. Isto kao pod 2.

4. Izbegavajte outdoor dešavanja (mada to nije kruto pravilo) obrađivati putem ova dva softvera jer su finalni likovi ružni. Na slici je zgrada ispred restorana Franš. Skoro 90% fotografa u obradu unose nemaštovite i trivijalne lajf motive iz spoljne sredine koji se ni za jotu ne mogu meriti sa onim motivima koji dolaze iz nesvesnog.

5. Derivat lika okoline Partizanovog stadiona. Dole je dodat Water + Blinds + Scattered Tiles. Urađeno putem ACDSee.

6. Lik realnog predmeta obrađen u farmi alatki iz ACDSee.

7. Derivat lika sportske patike je obrađen u Farmi alatki programa ACDSee! Prosto je zaprepašćujuće u šta se pretvorio jedan krajnje banalni lik. Ovo je fotografija koju bi svaki luksuzni hotel okačio na zidove svog ulaznog hola a da ne trepne.

Od 8. do 15. su crteži Olovkom nakon primene Farme alatki.

16. DDG u obradi realne scene. Levo, dole, je ljuštura puža a desno, gore, su tri stakla dimenzije 25 × 70 mm na kojima su komadići tarane za supu i na njima se nalazi po jedna šećerna kuglica za ukrašavanje torti. Ispod stakla, koji drži tu scenu, je plavi papir s grubom površinom. Od puža, ka staklima, vode dva končića koja su se pretvorili u te aždaje.

Od 17. do 20. su crteži urađeni Olovkom.

21. DDG u obradi lika realne scene. Gore su talasaste linije (+ opcija Furry Edges) koje sada izgledaju kao čudovišta, levo dole je višestruki Sunspot. Dole desno je u plavo obojena ljuštura puža. Na slici 21.a. se nalazi moja knjiga iz sfere DDGea a na njoj fotografija sa slike 21. Na slici 21.b. se nalazi moja obimna knjiga iz sfere piktorijalne polarizacione mikro/makrofotografije pod tim naslovom koga vidite. Pisana je na 580 stranica gusto kucanog teksta i predstavlja veliki potencijalni izvor profita jer su u njoj objašnjeni svi postupci fotografisanja tih prelepih kristala. Na čisto staklo, ispod koga je beli paus papir, se postave ove kriškice najlona isečenog sa oštrim nožem nakon čega se organizuju u krug kao što je to ovde prikazano na slici 21.c. Jedan krak fiberoptičkog svetla se postavi ispod ta dva trougla a drugi ispod kolutića. Trouglovi i horizontala se prave od crne tapete. Nejednaka prosvetljenost scene formira te zavijutke pa kada se već izmenjeni lik pošalje do alatke Sheet Metal opet sledi još jedan klik na Sheet Metal (znači dupli Sheet Metal), i dobijamo ovu neverovatnu scenu na slici 21.ć. Na slici 21.č. su delovale alatke Negative + Contours. Na slici 21.d. su redukovane boje pa se dobio impresivni dramski monohrom.

22. DDG u obradi lika realne scene. Glave su pravljene od kružnog stakla a tela od plave boje za stakla (obavezno otvorite prozore). Ciglice su zalepljene na tvrdi karton, slika 22.a. Beli kružići su pravljeni od isečene oplate za žicu koja je izvađena pa se posle po toj cevčici seklo žiletom kada sam dobio masu kriškica. Iz ovog modela sam dobio na desetine fantastičnih derivata!

23. DDG u obradi lika realne scene. Ciglice su pravljene od gline nakon čega su sprejirane u plavo. Četiri horizontalne linije su dlake iz četke za ribanje podova. Crveni krug je stakleno dugme. Ovde sam kompoziciono pogrešio jer to crveno dugme nije trebalo da dodiruje ivicu gornjeg rama. Dva plava kvadrata su tarana za supu. U donjem delu kadra, na dnu, su komadi sprženog belanceta sprejirani u plavo. Na kartonu se skalpelom izreže prozor iza koga je onaj žuti krep-papir za ukrašavanje jelki.

24.a. DDG u obradi lika realne scene. Iz Farme alatki je upotrebljena opcija Sobel. Palisade su, u stvari, traka crne tapete. Oko tog središnjeg otvora se nalazi nekoliko kašika plavog praha za farbanje zidova. Pogledajte kako li to sve u stvarnosti izgleda, na slici 24. Podnožje je rađeno od crne tapete kao i te tanke crne linijice, ispod stakla je fiksiran zeleni krep-papir dok je kašika plave farbe za zidove prosuta okolo tako da obrazuje kao neki tunel. Idemo sada na Sheet Metal pa na Sobel i kao takvu je šaljemo do DDGea. Nemojte izlaziti izvan stana u potrazi za klasičnim lajf motivima jer im je povratni finalni lik ružan, izbegavajte da fotografišete parkove, ljude, automobile i sve slične krupne objekte iz spoljne sredine, radije se zatvorite u sobu i snimajte prethodno sakupljene kilograme parčića bio-tehno-medicinskog materijala, dužine desetak centimetara koji daju gotovo nestvarno lepe finalne likove. Ova slika 24.a. vam je najbolji primer za to: jedna mala crvena perla, komadići crne tapete i kašika boje stvorile su čudo! Znači: za ekskluzivne finalne likove biće poželjno da sami pravite kompozicije od raznovrsnog biotehničkog materijala.

25. Velikoformatna DDG fotografija nekog objekta obrađenog putem DDGgea. Fotografija je spremna za prodaju, (preuzeto sa interneta, to nije moja fotografija). Ako smatrate da je sve ovo bezvezno pa što se onda, na Zapadu, održavaju veliki kongresi posvećeni DDGeu i pronalasku novih motiva. Zašto se onda prave velikoformatne DDG fotografije? Ja ne znam kako se programiranjem prave velikoformatne DDG fotografije. Pitao sam mnoge eksperte u Rusiji i USA ali nisu bili voljni da mi išta o tome kažu.

26. Klasična piktorijalna mikrofotografija kristala vitamina C. Pazite, takvi kristali su prečnika jedva 5 mm i vi bi morali da od takve trunčice napravite superoštru metarsku fotografiju što je znanje i znanje. Na belom španskom zidu sve ove scene izgledaju fe-no-me-na-lno u formi uramljene fotografije. Kristale daju samo (ili uglavnom) kristalogene hemikalije. Ne-kristalogene hemikalije se mogu mešati s kristalogenim dajući izvesne kristale, neki put lepe a neki put ružne. Kristalogene hemikalije su opasne i kancerogene supstance i niko vam ih neće prodati jer za tu akciju niste pravno lice. U koliko ih posedujete snosićete odgovornost. Ne smete ih isparavati u prostoru u kome živite jer su im pare otrovne. Ne smete se baviti s kristalogenezom ako niste nabavili Bezbednosne listove za pojedine hemikalije a njih izdaje Hemijski fakultet u Beogradu ili se mogu skinuti s Gugla. Eventualno, hemikalije možete nabaviti tako što ćete se učlaniti u fotografski klub pa zamoliti predsednika kluba da vam napiše službenu izjavu o tome da su vam hemikalije potrebne za eksperimente ali se vi manite tog ćoravog posla ako ste totalni laik. Tehnika snimanja se zove piktorijalna polarizaciona mikrofotografija i na Zapadu se veoma eksploatiše. To je prilično profitabilan žanr fotografije jer su fotografije prelepe ali je taj hobi đavolski skup.

27. DDG u obradi lika realne scene na kojoj su portreti Njegoša i Nikole Tesle!,

28. DDG u obradi lika realne scene. Žuta kapljica je kap zejtina na površini mleka. Svetlo dolazi odozdo putem dva fiberoptička provodnika.

29. DDG u obradi lika realne scene na kojoj je obavljena redukcija boja da bi se dobila ovako snažna dramska emisija. Na središnjem delu je Petri-šoljica a u njoj je nekoliko zelenih zrna graška i manje kuglice tutkala. Levo i desno su kapsule leka. Tri male loptice su plastični klikeri. Podnožje je rađeno od sprženog belanceta.

Od 30. do 35. su primenjene opcije Blinds + Scattered Tiles. DDG je u obradi lika realne scene koga posle menjaju ove dve opcije.

36. Dreamscope u obradi lika realne scene. Za objekat snimanja su uzeta krila vilinog konjica pa onda sledi klik na opciju Sheet Metal + Hong Kong filter.

37. DDG u obradi lika realne scene zalaska Sunca iza Kliničkog centra Beograda. Upotrebljena je opcija Contours iz Farme alatki.

38. DDG + Farma alatki u obradi lika realne scene zalaska Sunca iz Kliničkog centra Beograda. Gore i dole, na kadru, je opcija Water.

39. Klasična mikrofotografija realne scene na kojoj je kristal vitamina C + Mirror. Ta metarska fotografija je, možda (kažem: možda), najprodavanija fotografija sa ovih prostora i nalazi se kod mnogih klijenata iz sfere biznisa.

40. Klasična mikrofotografija realne scene na kojoj je kristal vitamina C,

41. DDG u obradi lika realne scene na kojoj je kristal vitamina C. Putem opcije Hue možete mu menjati boje koje su veoma atraktivne.

42. DDG u obradi lika realne scene na kojoj je kristal vitamina C.

43. Klasična makrofotografija realne scene na kojoj je semenka paradajza prosvetljena s fiber-optičkom iluminacijom.
43.a. DDG u obradi lika realne scene. S većim brojem semenki biste mogli praviti i mnogo kompleksnije scene s miksom različitih bio-tehno-medicinskih predmeta koji će se postavljati okolo tih semenki. Ne stavljajte semenku u vodu jer će joj se taj gusti matriks rastvoriti pa finalni lik neće biti tako lep.

44. Klasična fotografija realne scene koja je dala DDG lik na slici 44.a. Semenke su zalepljene sa oho-lepkom za staklo. Prethodno su sprejirane sa crnim lakom. Prelepa plava boja.

45. Klasična fotografija realne scene na kojoj se vidi raspored semenki i još nekih predmeta.

46. Klasična fotografija realne scene na kojoj su elementi spremni za obradu sa DDGeom. Zid je pravljen od isečaka šmirgle, plavi objekat je braon omotnica šišarke koja je ovde sprejirana u plavo, zelena masa je git za prozore, kuglice su od tutkala a tu su i semenke lubenice sprejirane u crno. Na filmu su sa Olovkom nacrtane neke figure. Ispod stakla, koji nosi ove predmete, je beli krep-papir. Finalni likovi su na slikama 46.a. i 46.b.

47. Klasična makrofotografija realne scene. Na običnom belom papiru su odštampane formule raznih pesticida a zatim je napravljen prorez u koga je fiksirana plava folija s figurom konja pravljenog od papira. Osvetljenje je putem fiberoptičkih provodnika koji su postavljeni, prema papiru, u najmanji mogući ugao što je dovelo do toga da koso svetlo značajno naglasi površinu papira.

48. Klasična makrofotografija realne scene na kojoj su zid s grubom plastikom i crna granata masa koja je pravljena od korena korovske biljke koga sam sprejirao u crnu boju. Na karton se zalepi mnoštvo glinenih ciglica pa se sačeka jedan dan da lepak uhvati i onda se s pincetom te ciglice vada pa na mesto njih ostaju ti grubi reljefni otisci koji daju maštovite solucije nakon obrade putem DDGea i Dreamscopa, slika 48.a.

49. Klasična fotografija realne scene na kojoj je velika kutija puna biotehničkog i medicinskog materijala. U podrumu, gde držim tri prepune kutije, se nalazi skoro 15 kilograma raznoraznog biotehničkog materijala. Vi ćete krenuti u ova snimanja tek kada sakupite veći broj raznoraznih predmeta koje možete međusobno kombinovati pa se broj kombinacija ovde kreće u nedogled. Finalni rezultati su za neverovanje.

Na slici 51. je klasična Techno Art Deco fotografija s metalnim prizvukom. Ovo nije DDG uticaj. Snimite jedan materijal zanimljive površine pa klik na Sobel, pa klik na Scattred Tiles + Blinds + Kanta iz ACDSee s plavom bojom koju prospemo po ovim širokim linijama. Na velikom formatu ova slika deluje kolosalno!!
Kako su finalni likovi koji nam „dolaze” iz DDGea i Dreamscopa gotovo planarni i bez senki pa su tako sa smanjenom plastikom koju možemo bitno povećati već pomenutim kurzorima tako što otvorimo ACDSee pa klik na Process, pa klik na Develop, kada otvaramo opciju Lighting u okviru koje je 18 kursora a nama će biti potrebni samo oni donji iz klase Darkening. Pažljivo vucimo te kurzore nadole i videćemo kako se pojavlju jače ili slabije crnine koje povećavaju plastičnost tome 2D liku. Sejvirajmo to pa otvorimo Edit i tu je alatka Lighting, pa kursor Highlights pomerimo ulevo i lik će se lepo zacrneti kada dobijamo iznenađujuće izražajni 3D reljef. Nakon toga, malo prosvetljajte lik putem opcije Tone Curves. Pogledajte sliku 72. na kojoj je svetlosno planarna površina postala vrlo plastična primenom opisane tehnike. Potpuno isti postupak je upotrebljena i kod slika 32., 33., 35., 36., 48.a., 62., 65., 67.i 68.

Slike 53., 54., 55., 56., 57., 58., 59.i 60.  su crteži obrađeni samo u alatkama programa ACDSee.

Slika 55. Je 2D ali pogledajte kako je pažljivo senčena da bi se dobila 3D plastičnost. Na slici 61. je upotrebljena opcija Weave. Scene 62. i 63. su realne. Na

slici 62. je pozadina pravljena od zgužvanog papira, taj crni točak napred je Petri-šoljica ispunjena s graškom, crna zemlja je mešavina farbe za krečenje i sprženih belanaca, metalna vertikala je pravljena od otvarača za konzervu pića, ispod njih se nalazi komad drveta koji se ovde pretvorio u neku aždaju, dok vas sa te draperije posmatra mnoštvo očiju!

Kod scene 63. su upotrebljeni kućni elementi: crvena perla, kružni konac za heklanje, žute perle tutkala dok je crna zemlja pravljena od komada samolepljive tapete.

Na slici 65. je list kelja snimljen s donje strane nervature.

Na slikama 67. i 68. su upotrebljene alatke Sheet Metal i Blinds.

Kod slike 69. je upotrebljen Sobel nakon Sheet Metala dok je centralni crveni krug pravljen od višekratnog Sunspota. To je DDG fotografija.

Slika 70. je crtež + DDG pa sledi kristal paracetamola i vitamin C, slika 71.

Na slikama 72. i 73. je jedna te ista scena ali je ona s brojem 72. osvetljivana pažljivim pozicioniranjem fiberoptičkog svetla koje je stvorilo sugestivnu dramu, dok je scena 73 osvetljena s dnevnim svetlom pa tako raspolaže i s manjom energijom. Ciglice su prave, od gline, ovo nije crtež.

Slike 75., 76., 77. i 78. su u čudovišta metamorfozirani izvorni likovi širokih kristalnih ploča iskristalisanog vitamina C, bez upotrebe fotošopa.